RSS

Stokholmas vasarą, su keturmečiu bagaže — V dalis — Skansen

19 Dec
Stokholmas vasarą, su keturmečiu bagaže — V dalis — Skansen

IMG_0596

Prieš važduodamas, apie Skansen prisiskaičiau, kad čia yra atseit skandinaviškos Rumšiškės.

Kažkiek tiesos čia yra, bet tik tokiu atveju, jei čia būtų ne tik Rumšiškės, bet ir tos etnografinės Klaipėdos Jūrų Muziejaus sodybos, Jūrų Muziejaus Akvariumas, Kauno Zoologijos sodas ir dar velniai žino kas — ir viskas viename. Ir dar visa tai būtų įtaisyta ant kokio Altanos kalno, kad tuo pačiu dar ir Vilniaus panoramą galėtum patogiai painstagraminti.

Andrius Užkalnis pagal savo pažiūras gali mane visiškai teisėtai tarkuoti — tam tikros kaimietiškumo temos man visai maloniai rezonuoja. Pagrinde optiškai (t.y, fotografine prasme), tiek lingvistiškai (šnekta, tarmės. Žinokit, aš kaifuoju nuo tarmių!) — va tik mentaliteto prasme nelabai.

Bet va pasirodo, mane veža ne vien lietuviškai kaimietiškos temos. Dar ir estiškos (Oskaro Lutso „Pavasaris“), ir suomiškos (Arto Pasasilinna „Kaukiantis Malūnininkas“), ir islandiškos (Sjóno „Baldras, šešėlio sūnus“) ir švediškos (Astrid Lindgren „Emilis iš Lionenbergos“). Tiksliau, šitos net labiau, bo visokios ten žemaitės yra totali migduva.

Ne veltui Emilį miniu paskutinį (beje, įdomi trivia — Jan Ohlson, filme vaidinęs Emilį, dabar yra profesionalus kompiuterijos inžinierius) — čia tam, kad visas tolesnis pasakojimas gražiai ir nuosekliai susirištų.

Tai va, man vaikystėje filmas „Emilis iš Lionenbergos“ buvo jei ne toje pačioje lygoje, kaip ir „Robin of Sherwood“ ar „Meškutė Nida“, tai bent panašioje. Tiesa, Lietuvos Televizija beros jį rodydavo dalimis, tai gaudavosi toks kaip ir serialas — lygiai kaip ir kiti du minėti.

Ir iš čia turbūt man ir kilo ta idiliška miailė skandinaviškam kaimui. Tokiam pakankamai artimam lietuviškajam, bet kiek spalvotesniam, grynai kolorito prasme (kaip žinia, mūsuose kaimo trobas ne itin spalvingai dažydavo, bo tai kaštavo)

 

Tad grįžtant prie Skansen — man tai buvo jausmas, lyg pasibastyti po „Emilio iš Lionenbergos“ filmavimo aikštelę: ir jau viskas kažkiek matyta, ir gražu, ir beveik sava. Nes ir geografinė platuma iš esmės ta pati, ir gamta tokia tai pati. Tik ūkininkavimo rakandai kiek skiriasi. Bet ir tai ne baisingai.

 

IMG_0532Kada paskutinį kartą kasėte tarpuragį Baphometui? O iš tiesų tai čia yra osom treniruota ožkytė: pamato lanktoją, atbėga, iškiša kaktą per aptvarą, išbūna pakasoma ir vėl nubėga. O šalia aptvaro yra ženklas "po kasymo prašome nusiplauti rankas" ir šalia kriauklė su tekančiu vandeniu įrengta

Kada paskutinį kartą kasėte tarpuragį Baphometui? O iš tiesų tai čia yra osom treniruota ožkytė: pamato lankytoją, atbėga, iškiša kaktą per aptvaro lentų tarpą, išbūna pakasoma ir vėl nubėga. O šalia aptvaro yra ženklas „po kasymo prašome nusiplauti rankas“ ir čia pat kriauklė su tekančiu vandeniu įrengta

Nesąmonė, kad Švedijoje vien turtuoliai gyvena. Va, ir favelų yra!

Nesąmonė, kad Švedijoje vien turtuoliai gyvena. Va, ir favelų yra

Trobelė ant vienos vištos kojelės yra lame

Trobelė ant vienos vištos kojelės yra lame

Kaip iš tiesų turėtų atrodyti Kalėdų Senelio sodyba. Nacionalinė samių architektūra

Kaip iš tiesų turėtų atrodyti Kalėdų Senelio sodyba. Nacionalinė samių architektūra

IMG_0556

IMG_0559-61IMG_0564

Kitoniška tvora

Kitoniška tvora

IMG_0620

Skansene lankėmės rugpjūtyje, ir švedas, kaip ir privalu, pjovė rugius. Ir šiaip, muziejuje daug gerai persirengusių rekonstruktorių. Šitas va pjauna, dar buvo tautiškai apsirengusios tetulytės, kažką skalbiančios ir audžiančios, dar kareivis kažką su šautuvu krapštėsi prie sodybos ir t.t. Visas žavumas tame, kad jie ne vaidina, bet realiai kažką ir daro, t.y. lankytojui matomas tiek darbo procesas, tiek rezultatas

IMG_0622

O be visų kaimietiškumų, ten dar yra ir zoologijos sodas. Tiksliau, net du.

Pirmasis — egzotinis, ir net pavadintas akvariumu. Nors iš tiesų ten daugiau terariumas, ir tai tik kiek daugiau nei pusė ekspozicijos už stiklo. Bet nuo to ne ką mažiau smagesnis. Tiesa, už jį mokėti reikia jau atskirai, bet tikrai verta.
Ypač, jei ateini „Skansenui“ iškart atsidarius. Nes vat įžengi į tą akvazooterariumą, o pirmas dalykas, kas tave pasitinka, tai mieguistų (ar pagiringų, sunku suprasti) lemūrų krūva. Nori — apeik, nori — paspirk, nori — pakasyk. Ir sėdi bei markstosi jie ten visi kaip gerai atbaliavojusi chebra, kuri tik mineralinio laukia.

Užsišventę lemūrai

Užsišventę lemūrai

Pavianai, matyt, švenčia dar stipriau, nes juos laiko tik už tvirto stiklo. O šiaip jau jie ten Indiana Jones filmavimo aikštelėje užstrigę. Kažkoks nulėkęs nuo trasos džipas, ir panašiai.

Kur pavianai?

Kur pavianai?

IMG_0429-paaiskinimas

Čia pavianai

IMG_0440

Nežinau kaip lietuviškai, bet angliškai tai girdle tailed lizzard.

IMG_0442

Žemyninis taipanas, juodažvynė barškuolė ir dar kažkas prie chebros

 

IMG_0449

O štai ir ne gyvatė. Žaliasis medžių pitonas.

IMG_0453

Plikasis smėlrausis, aka naked mole rat. Čia tos, kurios vėžiu neserga. Gražios, ar ne?

IMG_0457

Kaip kad žmonės painioja malūnsparnius su sraigtasparniais (iš tiesų ta yra du visiškai skirtingo veikimo tipo skraidymo aparatai), tai taip pat painioja ir aligatorius su krokodilais. Tai čia yra krokodilas. Kubos krokodilas.

 

Aligatorinis vėžlys.

Aligatorinis vėžlys.

IMG_0467

Gražuoliukas

 

Imperatoriškasis skorpionas

Imperatoriškasis skorpionas

IMG_0475

Vėl gi – nežinau kaip lietuviškai, bet angliškai labai smagiai: „death’s head cockroaches“. Maloniai primena antrąjį Indiana Jones, ar ne? :)

IMG_0494

Yra ir visa kolekcija mielų mažų mirtinai nuodingų varlyčių, kurių nuodais Amazonės indėnai savo pučiamas strėlytes sutepdavo:

IMG_0501IMG_0502IMG_0509IMG_0514

IMG_0511

Ir viena stambių kaulų labai nepatenkinta rupūžė

 

IMG_0517

Šiurpusis nuodadantis (wiki nurodo būtent tokį lietuvišką pavadinimą, o angliškai tai „gila monster“), taikiai sugyvenantis su graužikais

IMG_0520

Piffas (ten lekia dešinėje) be Puffo. O gal atvirkščiai.

Atrodytų, kas įdomaus iš banalių žiurkių? Bet va apipavidalink jų ekspoziciją tinkamai ir visai kitas vaizdas

Atrodytų, kas įdomaus iš banalių žiurkių? Bet va apipavidalink jų ekspoziciją tinkamai ir visai kitas vaizdas

Be šitų, yra dar galybė gyvūnų, kurie arba miegojo, arba buvo per greiti, arba buvo per drėgna juos fotografuoti. Scinkai, kelių rūšių pitonai, poros rūšių darbo parcyjos rinkėjai marmozetės, iguanos (turinčios darbą), chameleonai, dvipirščiai tinginiai, kaimaniniai driežai, boa, kobros, net tigrinis ryklys, raja ir dar tas gigamoliuskas, į kurio geldą jei jau įkiši ranką, tai nebepaleis – ir dar dešimtys egzotiškų gyvūnų. Žodžiu, 120 SEK (13€) suaugusiems ir perpus vaikams, bet jei lankysitės Skansene, tikrai nepagailėkite finansų ir užeikite.

Kitoje Skanseno dalyje veikia ir Šiaurės šalių gyvūnijos zoologijos ekspozicija. Kasomąją ožką jau matėte, o čia – kiti zoologijos sodo darbuotojai:

IMG_0575

Suraskite vilką

IMG_0575-paaiskinimas

Jei kartais neradote

Loganas. T.y. ernis.

Loganas. T.y. ernis.

IMG_0583

Skandinaviška laukinė kiaulė, kas būtų kaip ir šernas, bet atrodo kažkaip kitaip. Ir dar kriuksi su baisiu akcentu.

Viea meška buvo nesužavėta temperatūra

Viena meška matyt vakarojo su lemūrais, todėl dabar jautėsi ne itin energinga

Kita, jaunesnė, irgi ne tai kad tryško optimizmu, bet bent jau jautėsi geriau

Kita buvo jaunesnė, todėl atrodė geriau

Kažkaip nebuvo matyti nė vieno raguoto briedžio. Santuokinė ištikimybė grįžta į madą?

Kažkaip nebuvo matyti nė vieno raguoto briedžio. Santuokinė ištikimybė grįžta į madą?

Tiesa, vaikštant po visą Skanseną, po kojomis nuolat pynėsi kažkoks povas. Todėl iš pykčio jo nenufotografavau, bet nufotografavau jo likusią šeimą

Tiesa, vaikštant po visą Skanseną, po kojomis nuolat pynėsi kažkoks povas. Todėl iš pykčio jo nenufotografavau, bet nufotografavau jo likusią šeimą

IMG_0609

Panašiai kaip su lemūrų aptvaru, panašiai yra ir su nediduku aviariumu, kuriame giežtai nustatytomis darbo valandomis tūsinasi kelios papūgos

IMG_0612

Tai šįkart daugmaž tiek Jei būsite Stokholme – labai rekomenduoju užsukti, tikrai įdomiau ir įvairiau už Rumšiškes. Ir veiklų yra visokių, galima laisvai praleisti pusdienį – mes ar ne tą pačią dieną turėjom vykti namo, į Lietuvą, tai pralėkėm gana paskubomis. Kai vėl būsiu Stokholme – jei tik bus laiko, vėl būtinai eisiu.

Skansen

Skansen

Kainos – 150 SEK (16€) suaugusiam, 60 SEK (6,5€) vaikams nuo 6 metų, o jaunesniems – nemokamai.

Aha, o dėl bagažinio pilnaketurmečio – gyvūnai, žinoma, labai patiko (ypač akvazooterariumas), bet kad reikia nemažai vaikščioti – jau nebe taip labai buvo sužavėtas. Ir gerai, kad kai grįžinėjome autobusu atgal, sėdėjome kitoje autobuso pusėje nei ta, per kurią Junibackenas pakeliui matytųsi – nes būtų buvę labai ilgesingi žvilgsniai ta kryptimi.

Bet apibendrinant – taip, vaikams ten tikrai yra ką veikti. Jei atvažiavot su atžalom, verta temptis į tą kalną.

Visas pasakojimas: pirma dalis, antra, trečia, ketvirta, o paskutinę – penktąją – ką tik ir perskaitėte.

IMG_0614

 
4 Comments

Posted by on 2015 gruodžio 19 in Keliauti

 

Tags: , , , ,

4 responses to “Stokholmas vasarą, su keturmečiu bagaže — V dalis — Skansen

  1. Ele

    2015 gruodžio 19 at 18:06

    Osle mes labai panašiai tūsinomės (http://kootvela.blogspot.lt/2015/07/kutvela-keliauja-i-osla-antroji-diena.html). O va lietuvių Rumšiškėse buvau mokyklos laikais, tai nieko ir nepamenu. Gal reiktų kada nuvažiuoti?

     
    • Adis

      2015 gruodžio 19 at 19:13

      Aš pirmąkart Rumšiškėse buvau mokykloje, antrąkart – pernai, saksus lupau.

      Tai nesakyčiau, kad Rumšiškės būtų itin pasikeitusios :)

       
  2. CH

    2015 gruodžio 19 at 18:39

    Fainai taip kazkaip susiskaite:) :) paziurejau tik del Sveisku kaimu o perskaiciau viska. Tamsta pasikelei metrastininko skila :)

     
    • Adis

      2015 gruodžio 19 at 19:12

      Čiū!

       
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos