RSS

Namogimda ir kiti ypatumai

01 Feb

Šiandien – pusantrų metų, kaip esu tėvas. Kitas solenizantas – gerokai vyresnis, nei nuotraukoje – šiuo metu ramiai miega, tad galiu ramiai rašyti tekstą apie tai, kuo paskutiniu metu ūžia visi lietuviškieji internetai – apie gimdymą namuose.

Žiežirbų pasklisdavo ir anksčiau, bet liepsną turbūt įpūtė kažkokios ten akušerės atviras laiškas apie tai, kaip ją bylinėja už tai, jog ji priiminėjo gimdymą namuose. Pagrindinė internetuose girdima melodija yra tokia: „Kaip taip galima – gimdyti Lietuvoje namuose legalu, bet kad naminiame gimdyme padėtų medikas – jau nebe?“

Prisipažinsiu, man truputį keista, kad prašokamas kitų medicininių paslaugų implementavimas namų aplinkoje – pavyzdžiui, ligonių kasų finansuojamos stomatologo paslaugos. Juk daugeliui jau vien stomatologo krėslas padidina kraujo spaudimą, nervintis pradedama prieš keletą dienų, o juk jei viskas vyktų namuose – streso būtų daug mažiau.

Bet ne, iškart griebiamasi turbūt svarbiausios gyvenime (net ne vieno, o dviejų žmonių gyvenimuose) paslaugos – gimdymo.

Kai tuo tarpu nebegalime išsikviesti gydytojo į namus, ir visam karščiuojančiam, kosėjančiam ir kitais būdais bakterijų civilizacijas skleidžiančiam prie -20°C tenka važiuoti į polikliniką – kad sėkmingai platintum epidemiją ir ten.

Pagrindinis argumentas – jei gimdymas normalus, jei akušeris/akušerė profesionalūs, tai viskas OK, nieko daugiau nereikia, o streso gimdyvei mažiau.

Patikėkite – normalus, tiesiog tobulas ir pavyzdinis gimdymas, pateisinantis visas akušerių-ginekologų prognozes gali tapti komplikuotu per kelias minutes. Šitą džiaugsmą patyrėme patys.

Per kelias minutes. O per kiek laiko atvyksta greitoji?

Ne, aš nesu prieš gimdymą namuose. Tai – iš tiesų kiekvieno pasirinkimo laisvė. Bet neįsivaizduoju, kaip dabartinėmis aplinkybėmis galima būtų užtikrinti saugų gimdymą namuose. Su maksimaliu apsidraudimu, kad jei kas – iškart prisistatys brigada, atsiras operacinė, gydytojų konsiliumas. Kad po pusantrų metų galima būtų švęsti sūnaus pusantragimtadienį, o ne degti žvakutę.

Mano geras draugas dirba Greitojoje Medicinos Pagalboje (toliau – GMP). Patikėkite, iš vidaus viskas atrodo dar baisiau, nei matome mes, pacientai. GMP trūksta visko – įrangos, personalo, apie finansavimą net nekalbu. Taigi, nesusitvarkome su GMP, bet pradedame svaičioti apie kažkokias specialias GGP (Greitąsias Gimdymo Pagalbas)? Ar vis dėlto ekstremaliu atveju atiduodame motinos ir vaiko gyvybes į GMP rankas? Kurių pamaina, beje, trunka 24 val. – ar pageidautumėte, kad jūsų vaikį priimtų žmogus, per parą miegojęs kokias 3-4 valandas (jei pasisekė) ir tą parą iškvietimų buvo tik kokie 7-10? Tiesa, vienąkart šiame budėjime jau reikėjo gelbėti narkomaną, jei dar neturintį AIDS, tai hepatitą tikrai, bet tai nieko, viskas jau praeity, ponia, prašom išsižergti, aš susitvarkysiu…

Žinoma, teplioju perdėtai tamsiomis spalvomis. Bet būtent – aš norėčiau, kad būtų galima apsidrausti nuo visokių tokių ekstremalių atvejų. Gimdymo idėja namuose – turbūt tikrai nebloga idėja, bet kaip ją įmanoma būtų užtikrinti realybėje pas mus – visiškai neįsivaizduoju.

Todėl siūlau ne iškart kopti į Everestą, o pradžiai apsirankioti šiukšles vietinės Juozapinės apylinkėse. Pavaikščiosime keliolika kartų su šiukšlių maišais aukštyn-žemyn, išryškės alpinistinio pasirengimo problemos, galima bus įtraukti į strateginį planą tai, ko reikės Everesto šturmui.

 
3 Comments

Posted by on 2013 vasario 1 in Taaaip...

 

Tags: ,

3 responses to “Namogimda ir kiti ypatumai

  1. t

    2013 kovo 28 at 18:11

    Aš atsiprašau, bet kodėl ‘reikia užtikrinti’? Tuoj žingsnio patys nebegalėsim žengti patys, nes visur pilna bandančių užtikrinti kokios galūnės neišsisuktume ar dar ko nors. Kaip čia išeina? Patys vaikščioti nemokam bet kitiems nurodinėjam kaip saugiau žengti…
    Nėr čia jokios prievartos gimdyti namuose, tie kurie renkasi gimdymą namuose tikrai gerai būna apsvarstę visas rizikas ir nusprendę prisiimti atsakomybę už tokį savo žingsnį. Jei abejoji – tikrai ne vieta ir ne laikas žaisti, visi žino čia tų baubinančių istorijų tai nėra reikalo kartotis.
    Toks natūralus lyg ir klausimas būtų – o kam reikia versti nusikaltėliais ir persekioti tuos kurie gimdo namuose ir tuos kurie pasiryžta jiems padėti? Ar tuo sustabdysime tuos kurie yra apsisprendę gimdyti namuose? Na, dalis gal ir pasiduos…
    Bet juk siūloma logiškos išeitys – remiantis užsienio patirtimi šiuo klausimu reglamentuoti tvarką, o jei viska protingai sutvarkius – tai gal abipusė nauda būtų? Ir žmonių nereikėtų persekioti, ir greitosios pagalbos nerodo statistikos jog daugiau reikėtų…

     
    • Adis

      2013 gegužės 7 at 20:14

      „Aš atsiprašau, bet kodėl ‘reikia užtikrinti’? Tuoj žingsnio patys nebegalėsim žengti patys, nes visur pilna bandančių užtikrinti kokios galūnės neišsisuktume ar dar ko nors.“

      Jūsų manymu, komplikuoto gimdymo atveju maksimum, kas gali nutikti, – galūnės išnirimas?..

       
  2. Saulius

    2013 balandžio 21 at 13:38

    Užėjo noras pablevyzgoti.

    Aš irgi manau, kad „reikia užtikrinti” saugumą. Vakaruose taip ir yr: jei moteris namie gimdo, tai šalia mobili operacinė stovi. Kad ir visą dieną, jei reikia.

    Kiek man teko matyti „viską apsvarsčiusių” žmonių, tai jie dažniausiai yra iš tų, kuriems „kad ir nežmoniškai, bile kitoniškai”. Prieš visai nedaug metų (šimto nėr) dauguma lietuvių namuose ir gimdydavo, ypač kaimuose. Jei gimdyvei kildavo pavojus, į kūdikio kaukolę įsriegdavo „medvaržtį” ir išlupdavo per jėgą. Labai efektyvu ir natūralu, 90% atvejų motinos išgyvendavo.

    Dar vienas dalykas: kiek tai mėnesių iki gimimo kūdikis jau laikomas asmeniu pagal įstatymus. Gimdymas namuose ir saugumo neužtikrinimas prilygsta (bloguoju atveju) tyčinei žmogžudystei.

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos