RSS

Namudinė peilių gamyba

04 Nov

STente dabar siaučia nauja hobby banga. Šįkart tai – peilių gaminimas. Jau trys „peiliadirbiai“ chebroje ir keturi pagaminti peiliai :)

Ne, nesu rankdarbių mėgėjas. Ar bent jau iki šiol nebuvau. Turbūt ir netapsiu, bet peiliai… nuo jaunų dienų jaučiu kažkokį potraukį visokiems daiktams, kuriais galima susižeisti – peiliams, ginklams ir kitokiems panašiems džiaugsmams. Patikti patiko, bet pačiam darytis kažką tokio nė karto nebuvo šovę į galvą. Pačiame STente irgi pasiklausydavau, kaip kai kas šneka, kaip darys peilį, va, jau tuoj tuoj, jau tikrai tuoj, bet kol tai buvo tik šnekos – paklausydavau, pakarpydavau ausimis, ir tiek.

Kiek žinau, paštu iš Suomijos užsisakytos dalys dar pragulėjo pas Jago gerą pusmetį, kol galų gale Blondinė pasiėmė vieną bazinį rinkinį ir… padarė peilį.

Peilis gavosi neblogas. Savotiškas pavydas ir azartas sukilo :) Kadangi, kaip jau minėjau, meistravimo patirtis pas mane praktiškai nulinė, tai mokytoju prisikalbinau Blondinę ir… :)

Pagautas impulso, bandžiau įsigyti visas reikiamas dalis kiek įmanoma greičiau, tad vietoj siuntimosi iš brisa.fi, nusprendžiau įsigyti iš čia pat Vilniuje egzistuojančios parduotuvės „Ašmenys“. Nuėjome su Blondine… kaip tik į parduotuvės uždarymą. Likvidavimą, jei tiksliau. Nuo tos dienos visa prekyba – tik internetu, adresu peiliai.lt. (Ir natūralus klausimas – ar ilgam?..)

Na, visgi parsisiųsti iš Lietuvos (jei konkrečiai – Kauno) lyg ir greičiau, nei iš Suomliandijos, tai…

Po savaitės visos dalys namie. OK, dabar dažniausias klausimas, kai kas išgirsta, kad va, pasigaminau peilį. KIEK TAI KAINUOJA?

95 mm ilgio Lauri Carbon geležtė – 23 LTL peiliai.lt / 8,1 EUR brisa.fi
Tankesnio rašto Karelijos beržo trinkelė rankenai – 37 LTL / 7,1 EUR
Elnio rago gabaliukas tarpinei – 12 LTL / 3,9 EUR
Nikelinė rankenos apsauga („bolsteris“) – 4 LTL / 1,2 EUR
Natūralios odos peilio dėklas – 30 LTL / 11 EUR
Siuntimas iš „Ašmenų“ – 7 LTL, iš brisa.fi – nuo 10 EUR.
Epoksidiniai klijai – 7 LTL („Senukai“)
Švitrinis popierius – nežinau, pats nepirkau.
Sėmenų aliejus – irgi nežinau.

Įrankių (spaustuvų, dildžių, grąžtų) kainos neskaičiuoju, nes jie – daugkartinio naudojimo, be to, naudojau Blondinės komplektą (tiksliau, pas jį viską ir dariau), tad kainų nė neįsivaizduoju.

Taigi, man pats peilis (be dėklo) kainavo 90 LTL, bet čia jau su prabanga ir visais grožiais. Gaminant „ekonomine klase“, peilio dalims pilnai pakaktų ir 50 LTL ar mažiau. O jei jau visiškai taupant, iš esmės reikėtų pirkti tik geležtę ir epoksidinius klijus – medgalį rankenai galima susiveikti iš kokio pažįstamo staliaus ar net susirasti ir išsidžiovinti pačiam (sako, tinka šermukšnis, vyšnia, kriaušė, slyva, bukas, uosis, beržas, ąžuolas ir kiti kieti, bet nesakingi medžiai), rankenos apsaugą pasidaryti pačiam, o rago tarpinės, iš esmės skirtos tam, kad atskirti lengviau pūvantį medį nuo dažnai drėkstančių ašmenų, išvis nedėti. Šiaip daugiau praktiškų pasiūlymų galima pasiskaityti čia. Lietuviškai.

Kitas populiarus klausimas – KIEK TAI TRUNKA?

Na, gryno darbo, manau, bus apie 8-9 valandas. Pats šitą savo pirmąjį blyną sumeistravau per tris vakarus, ypatingai neskubėdamas. Tvarkaraštis toks:

I vakaras. Matavimai, kaladės (būsimos rankenos) ir rago gręžimas, klijavimas ~3 val.

II vakaras. Rankenos formavimas ~2 val.

III vakaras. Rankenos formavimo pabaigimas, šlifavimas, poliravimas, įtrynimas aliejumi ir kiti baigiamieji darbai ~4 val.

Kaip visa tai atrodė? Visą procesą fotografuoti paprasčiausiai pamiršau, bet pradžia daugmaž tokia:


Ruošiam/šlifuojam bolsterį.


Gręžiam rankeną.


Viską suklijuojam.

O galutinis rezultatas toks:

Na ir pabaigai – kiti STent pagaminti peiliai:


Puukko ©Blondinė


Kamanė ©Blondinė

Pasakysiu atvirai – užsikabliavau. Nenustygstu vietoje, laukdamas antrosios peilių dalių siuntos. Jau yra planų visokiems beveik crazy projektams, nors mokytis ir tobulėti dar tikrai yra kur vien tradicinių peilių gamyboje. Na bet nors kartą kuo karštai užsidegęs žmogus gal supras…

P.S. Gal norite custom made peilio?… ;) STent siganture, taip sakant ;) Už papildomą mokestį alumi galima susitarti ir dėl pirografinio apipavidalinimo ;)

 
16 Comments

Posted by on 2010 lapkričio 4 in Taaaip...

 

Tags: ,

16 responses to “Namudinė peilių gamyba

  1. DNR

    2010 lapkričio 4 at 8:32

    Jau turėjau garbės palaikyti rankoje šį kūrinį. Geeras.

     
  2. g12

    2010 lapkričio 4 at 11:07

    Kūl, tikrai :)

     
  3. Laura

    2010 lapkričio 4 at 12:55

    Gražu gi :) Pasigamink virtuvinių komplektą (man vis lenda kažkoks fetišas kokybiškiems virtuvės rakandams) :)

     
  4. adis

    2010 lapkričio 4 at 16:25

    Na, toks komplektas – jau brangokas dalykas. Ten jau stainless geležtes reikia naudoti. Bet Brisa prekiauja ir virtuvinėm geležtėm…

     
  5. Xerksas

    2010 lapkričio 4 at 16:29

    Pas gerą kalvį (pvz., Stankų) gera neapdirbta damaskinio plieno geležtė peiliui kainuoja 300-400 LTL.

    Pas kokį Vladą Kuziną, geru laiku pataikius ir padarius kokį fotoreportažą (anam patiko žvaigžde būti) tai ir dovanų galima gauti kokį gelžgalį, kuris, jo supratimu, nelabai pavyko.

    Na, o rankeną daryti jau moki :D

     
  6. Edita

    2010 lapkričio 5 at 20:52

    Oho, koks nagingas meistras esi, Adi! Žaviuosi laisvalaikiu įdomų ir kūrybingą užsiėmimą randančiais vyrukais…
    Tik žiūrėk, atsargiai ;)

     
  7. adis

    2010 lapkričio 5 at 21:25

    Na, nagingu mane vadinti būtų drąsu – realiai čia pirmas tokios srities darbas. Ir pavyko tik todėl, kad turėjau gerą mokytoją :) Kaip jau minėjau, kažkokie rankdarbiai – visiškai ne mano sritis :)

     
  8. _Vladas_

    2010 lapkričio 6 at 4:35

    Geras startas! Nestabdyk. ;)
    O jeigu nepasididžiuosi, tai užsuk ir pas mus į forumą savo darbus parodyti. :)

     
  9. Kogut

    2010 lapkričio 8 at 2:02

    Na, kazkaip paziurejus i nuotraukas atrodo nekas. Perskaites straipsni isivaizdavau, kad bus kazkas ispudingesnio. Tad eilini karta matyt prisigyrei.
    Tikrai 90 Lt per brangu, nes gavosi sudniekis.

     
  10. jago

    2010 lapkričio 8 at 11:17

    Dėl kainos – panaudotas gan brangus medis rankenai. Paprastas beržo gabalas brisoje kainuoja 12 Lt. Brangesnis turi dažniausiai įdomesnį raštą. Taip pat dėtas (ar bent skaičiuotas) 3 cm pločio ragas. Siuntimą aš sakičiuoju maždaug +10% (iš praktikos), taigi „biudžetinė“ tokio peilio savikaina būtų apie 50 Lt.
    O apie kokybę iš vienos nuotraukos nelabai galima ką spręsti. Šita geležtė tikrai maloni, pats naudoju, tikiu kad visai simpatiškas peilis gavosi.

     
  11. Blondė

    2011 lapkričio 17 at 12:43

    Šiandiena sužinojau, kad ąžuolas, nors ir tvirtas medis, netinka įrankių ir peilių kotams gaminti. Dėl porėtos struktūros greitai prisigeria purvo, dar jis „kaitina“ delną dėl to greit pritrinamos pūslės.

     
  12. Dainius

    2012 sausio 29 at 9:22

    Sveiki , i kur perkate ivairesne mediena peiliu rankenu gamybai Lietuvoje? O gal zinote tinklapiu is kur galima atsisiusti is uzsienio.Aciu

     
    • Adis

      2012 sausio 29 at 9:39

      Na, mes medį pirkome toje pačioje brisa.fi, kur ir kitas peilio dalis.

      Šiaip šį klausimu rekomenduočiau užduoti peilininkų forume – http://www.knives.lt/forum . Pats ten nesėdžiu, bet chebra ten tikrai draugiška.

       
    • Baltagalvis

      2012 sausio 29 at 15:11

      Dėl egzotinės medienos, tai dar gali pamėginti paieškoti tarp draugų ir pažįstamų gal kas daro parketą ar baldus iš egzotinės medienos. Tikrai turės atraižų ir pigiau bus negu internetu pirkti.

       
  13. Ibrahimas

    2017 sausio 30 at 18:47

    ,,Kukri“ gamyba kiek kainuotų? man reikalingas pjūklas, dolis ir dėklas už nugaros palei diržą.

     
    • Adis

      2017 vasario 11 at 20:38

      Deja, niekuo tokiu neužsiimu. Ir išvis, peiliadirbystę apleidau :/

      Bet numesiu linką su šiuo Jūsų klausimu tiems, kas gal dar užsiima.

       
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos