RSS

Pasivaikščiojimas Gatvės Muzikos dieną

02 May

Gatvės muzikos diena

Pradėsiu nuo to, kad nemėgstu Andriaus Mamontovo. Kaip muzikanto. Suprantu, kai ką tik gitarą į rankas paėmę paaugliai „kuria“ dainas iš penkių pagrindinių akordų, bet kai taip elgiasi žmogus, esantis scenoje jau kelis dešimtmečius?..

Bet va už ką jį gerbiu, tai už jo įžiebtą „Gatvės Muzikos Dieną„. Super idėja. Neatsidžiaugiu trečius metus. Ta proga ir šiemet užsitaisėme fotoaparatus bei patraukėme paslampinėti po Vilniaus centrą…

Pradėjome nuo Sereikiškių parko, kurį savaitgaliui bandė užsirezervuoti tikintis jaunimėlis. O parke – viskas įspūdingai žydi:
Žydintis Sereikiškių parkas

Taip, žydi, bet tikinčiųjų rezervacija iš dalies pavyko: bent jau suoliukai buvo… uždrausti:
Uždrausti suoliukai

Tiesa, ne visi. Merginos susirado vieną laisvą, romantiškam pasisėdėjimui pavasariškai žaliuojančios gamtos ir demisezoniškai žaliuojančių kariškų sunkvežimių aplinkoje:
Žaliuojantis Sereikiškių parkas

Va, ko galima pavydėti tikintiesiems, tai renginių organizacijos. Neatsimenu jokio kito viešo renginio, kuriame taip būtų pasirūpinta, pavyzdžiui, gamtos reikalų tenkinimu:
Tualetizacija
Tiesą sakant, panašų vaizdą atsimenu tik iš Mystic Fest Chorzowe, Lenkijoje. Bet ir tai, tualetų buvo bent perpus mažiau. O žiūrovų buvo turbūt bent keturgubai…

Kai kurios atvykėlės merginos (taip, kadre – visgi merginos, o ne liekni vaikinai) nusprendė parolplėjinti, ką reiškia būti vyru. Kiek nugirdau – užsienietės, bet visgi susiprotėjo, kad reikia stoti būtent po ženklu „Nesisiok!“ ;)
Tualetizacija II

Nuo Sereikiškių atsibastę į Pilies gatvę, pamatėme… lietuvišką bliuzmeną. Taip, grojo kažkokį folkpopą, bet atrodė labai jau bliuzovai :D
Lietuviškas bliuzas

.. o kitoje gatvės pusėje aptikome naują muzikos rūšį: ninja playing. Sprendžiant pagal dominuojančią spalvą, čia buvo susirinkęs visas klanas…
Blue Music Ninja Clan

Užsukę į prancūzparkį, apsidžiaugėme: tikras World of Warcraft“ trolių miestelis! Kongai, bongai ir kita perkusija. Pradedant išradingu, matyt „Senukuose“ įsigytu didgeridoo:
Lietuviškas didgeridoo

O jei rimtai, ten buvo tikrai cool. Ir paklausyt, ir pažiūrėt. Turbūt ne veltui sakoma, kad būgnai – giliausiai žmoguje šaknis suleidęs instrumentas.
[video:youtube:-GCz6nPZiWs]

prancūzparkio Domininkonų gatve patraukėme link Vokiečių gatvės. Pakeliui aptikome vieną trijulę, labiausiai išsiskyrusią… nuolatiniu vokalisto saliutavimu.
m/
Na, bet žmonės bent jau stengėsi nebūti visiškai statiškais…

Įžengę į Vokiečių gatvę, užtaikėme ant kažkokios grupės, kaip tik pradėjusios groti Megadeth Tout Le Monde. Man, kaip nemažam Megadeth fanui, ir pačiam krapščiusiam šį gabalą, nuskambėjo itin nykiai…
[video:youtube:jfmyNtUIC6M]

Per keletą žingsnių nuo ne itin vykusių megadethistų, pamatėme žymiai įdomesnį vaizdą: tap dance šokėjas iš Latvijos:
Latviškas tap dance
Gaila, kažkaip neatėjo į galvą pafilmuot, nes judesyje atrodė labai smagiai.

Tenka pastebėt, nemaža jaunimo dalis dar vis jaučia potraukį „Nirvanai„. Stengiasi atrodyti kaip Kurtas, stengiasi dainuoti, kaip Kurtas. Ar kas žino, gal jiems netyčia taip išeina? Būtent todėl tokių nirvaniškų kadrų specialiai nedėsiu, bet sumesiu kelis mane labiau sudominusius vaizdus:
Bosačius

Knock knock knocking...
Pastarieji grojo „Knocking on the Heaven’s Door“ (įdomu, ar iš jų kas žinojo, kieno čia originalus gabalas?.. Turiu galvoj, kad ne Guns ‘N Roses? ;) O kad vokalistas vilkėjo Motörhead marškinėlius – čia jau pagarba!

Jau įsukę į Rotušės aikštę, aptikome dar kažkokius nirvaniškai atrodančius, bet nepalyginamai geriau skambančius vaikinukus. Dainavo kažką apie rokenrolą…
[video:youtube:KSRIowi5WGQ]
Well, skambėjo visai pusė velnio, turiu pasakyti. Toks maloniai prikimęs vokalas, dar tik balsą pramokti valdyti, ir bus tikrai cool!

Pakeliui link Gedimino prospekto, aptikome nenustatytos lyties mažių, atidžiai tyrinėjantį fontanus skvere priešais Katedros aikštę. Buvo itin susikaupęs ir atsidėjęs reikalui…
O kaip tai veikia?

.. o pačiame skvere garsiai liejosi metalas! Tiesa, liejosi gana kraupokai, bet ne dėl to, kad metalas, o dėl to, kad chebra dar nelabai groti mokėjo, tai ir bendras skambesys buvo nelabai koks… Bet vaikiai stengėsi atrodyti kieti, ir grojo kietus gabalus – pavyzdžiui, Slayer – „Bloodline„.
Gonnabe metal!
Žodžiu, už idėją – metalas priešais Katedrą – pagarba, bet padirbėti dar reiktų… Metus – pusantrų, minimum.

Pačiame Gedimino prospekte nieko ypatingo nepamatėme. Nebent mobilųjį M-1 musicbox’ą, kuriame iš pradžių kažkas ilgai ruošėsi, o vėliau ir grojo, tiesa, neypatingai įdomiai.
M-1

Užtat jau patraukus link namų, užtaikėme… ant baikerių sezono atidarymo!
Blizganti kolona

Ir, pasirodo, baikeriais gali būti net ir blondinės!
Ride on, baby!
Yeap, esu liudininkas, kad ši mergužėlė ne tik sėdėjo apsižergusi chromuotą eržilą, bet ir juo važiavo!

Na o vaizdų seriją apvainikuosiu vienu tokiu, kurį turbūt savo garaže ar kieme neprieštarautų matyti kiekvienas daugiau alaus suvartojančiosios lyties atstovas…
Davidson. Harley Davidson

O patį įrašą pabaigsiu vėlgi Gatvės muzikos diena. Nepaisant to, kad šiemet akivaizdžiai triumfavo rokas, man visgi labai norėjosi nugristi kokį instrumentinio džiazo improvizą. Aišku, nereikia norėti, kad rimti džiazmenai eitų į gatves, bet bent jau kokie studenčiokai gi galėjo pasitūsinti prieš minią?

O visa kita – gerai, labai gerai! Tegul grojantieji ir ne visai moka groti, tegul jie groja vien sau ar vien savo draugams, tegul jų instrumentai būna nesuderinti, tegul vieni stengiasi perrėkti kitus, grojančius už kelių metrų, bet tegul jie tik groja, užuot liuobę pigiausią alų prie barbakano…

Buvo ir tikrai gražių, ar malonių pažiūrėti/pasiklausyti pasirodymų. Kokių dvylikos metų mergaitė, nedrąsiai įsitaisiusi Pilies gatvės užkampyje su fleita, kelių draugių chorelis su gitara Domininkonų gatvėje, traukiantis dviem balsais – kai kur tiesiog norėdavosi ne kelti fotoaparatą, bet sustoti pasiklausyti. Ar bent sulėtinti žingsnį.

 
15 Comments

Posted by on 2009 gegužės 2 in Taaaip...

 

Tags: ,

15 responses to “Pasivaikščiojimas Gatvės Muzikos dieną

  1. zaulia

    2009 gegužės 3 at 13:37

    labai smagus reportažas. jaukiai nuskambėjo, su pabambėjimais, bet giedrai;)

     
  2. adis

    2009 gegužės 3 at 15:34

    Kaip lakštingalos negali nečiulbėti, taip Adis negali nebambėti…

     
  3. puik

    2009 gegužės 3 at 22:11

    Dėkui už ekskursiją. O pačiam nekilo noras prisijungti prie muzikantų?

     
  4. jago

    2009 gegužės 4 at 11:47

    O mes Dublinerio kiemelyje tūsinomės. Šokom, gėrėm alų ir šiaip buvo labai smagu. Gaila tik kad viskas 22 turėjo pasibaigti. Tylos laikas gerai, bet kartais tokia kultūros sostinė tikrai erzina. Susikaupkim broliai tautiečiai, palaikykime rimtį…

     
  5. adis

    2009 gegužės 4 at 16:08

    Puik> Noras kilo, ir ne kartą. Pirmąkart – atimt iš tos snūduriuojančios/kompleksuojančios mergos mikrofoną, per Megadethus. Vėliau – keliskart įvairiems muzikantams bent pabandyt suderint gitaras. Bet žinai, tas lietuviškas kuklumas… ;)

    Jago> Žinai, o aš tą draudimą visai suprantu, ypač senamiestyje ;) Va, prasiblaškiau keletą valandų tarp tų įvairių grojančių, o jau vakare jausmas galvoje buvo kaip per pagirias…

    Ateiti kažkur pasitūsinti – veža. Kai arti tavo langų po ~12 val. per parą kažkas kitas tūsinasi – bent jau aš pradedu svajoti apie railgun’ą…

     
  6. jago

    2009 gegužės 4 at 16:54

    Susikaupimo ir rimties brangieji, susikaupimo ir rimties.

     
  7. adis

    2009 gegužės 4 at 17:17

    Amen m/

     
  8. rtfb

    2009 gegužės 4 at 17:57

    Adi, kad tas draudimas kaip tik makes sense tik miegamuosiuose rajonuose. As in, you know, *miegamuosiuose*. Centras tam ir centras, kad jame nuolat vyktų gyvenimas, o ne kad ramiai pamiegot.

    -rtfb

     
  9. jago

    2009 gegužės 4 at 18:21

    rtfb: ačiū. Būtent tai aš ir manau. Nedarykime dirbtinai iš sostinės kaimo.

     
  10. adis

    2009 gegužės 4 at 19:01

    Tai jūsų pasiūlymas senamiestyje gyvenantiems būtų?.. Priverstinai parduoti butus būsimosioms tūsovnoms vietoms ir keltis į miegamuosius rajonus? ;) Nes senamiestyje tokiems ramybės reikalautojams gyventi kaip ir nepridera? ;)

    O AFAIK draudimas galioja ne pačiam tūsui, o jo skleidžiamam triukšmui – yra ten decibelų norma, ir tiek. Pas mus gi (Žirmūn-Tirithe ;) tūsai irgi ne kartą iki paryčių vykdavo, ir muzonas būdavo patys žinot koks, ale kiek klausinėjau kaimynų, niekas jokių pretenzijų neturėjo.

    Atsimenu ir kažkurių ten džiazų afterparty Kaune – po tos privalomosios valandos chebra dar ir gyvai jammino, tik garso kiekį organizatoriai sumažino, ir viskas.

    Nebandau įrodyti, kad čia va aš trve position, o jūs – false. Taip, yra babulių, kurioms jau vien lauke stoviniuojančio „jaunimo“ vaizdas pagiežą kelia, tai ir ieško priekabių, o įstatymai reikalauja ištirti bet kokį iškvietimą. Bet man ta pozicija „you live in the wrong place, shut up or get out“ atrodo keistai.

     
  11. Blondine

    2009 gegužės 4 at 21:40

    Jo, taip ir matau ateina dyyydėlis ir augalotas Adis pas kaimynine bobulę ir klausia: ar jums netrukdė vakar tūsas pas mane? Ir pamėgink pasakyti tokiam kad trukdė :D

     
  12. bigj

    2009 gegužės 5 at 16:21

    Higieninės normos yra ir ne ramybės periodui, kurios žymiai dažniau laužomos.

    Kadangi valdininkai pasižymi ypatingu lankstumu ir noru mąstyti, tai dalis renginių negauna leidimo įvykti, jei užtruks ilgiau nei 22:00. Aiškinimas, kad prisuksim garsą gali suveikti su protingu valdininku. bet…

    Taip, kad aš labiau pritariu pozicijai you live in wrong place. beto, I lived in „wrong place“ :)

     
  13. Chemiker

    2009 gegužės 5 at 22:32

    Na, galima būtų kokį kompromisinį variantą (su plotais „miegamuosiuose rajonuose“ tai matyt panašiai ir gaunasi): mes 3-4 kartus per metus patriukšmausim (Nauji metai, Gatvės muzikos diena, dar kas nors), bet kitais atvejais ne ;-)

    Gera čia diskusija komentaruose, tik kad iš Vilniaus nereikia kaimo daryt, jis jau toks yra… Ką tik grįžom iš Gedimino prospekto, tai jis nesikeičia – kaip buvo vakarais tuščias, taip vis dar ir yra…

     
  14. priekaba

    2009 rugpjūčio 6 at 1:14

    > Tegul grojantieji ir ne visai moka groti, tegul jie groja vien sau ar vien savo draugams, tegul jų instrumentai būna nesuderinti, tegul vieni stengiasi perrėkti kitus, grojančius už kelių metrų, bet tegul jie tik groja, užuot liuobę pigiausią alų prie barbakano…

    Kalbi kaip tėtis :)

     
  15. dlx

    2010 sausio 21 at 23:41

    Kaip ir vėluoju gerus puse metų, bet va, nepaminėtas, nors įdomus dokumentinis:
    Metal: A Headbanger’s Journey

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos