RSS

LotR: kaip bėga laikas…

14 Feb

Argonatas

Skaitau „Žiedų Valdovą“. Nebežinau, kelintą jau kartą, bet jei būtų koks skaitliukas, jis turbūt rodytų kažkur netoli penkioliktosios padalos.

Ir šįkart atkreipiau dėmesį į romano chronologinę pusę. Nes pasirodo, čia galima aptikti tikrai įdomių, netikėtų dalykų.

Pavyzdžiui, ar žinojote, koks yra amžiaus skirtumas tarp Aragorno ir Arwenos? Galvojote, du šimtai, trys šimtai metų? Cha! 2690!

O ar įsivaizdavote, kad Theodenas, Rohano karalius yra… 17 metų jaunesnis už Aragorną? Ir kad yra vienmetis su Bilbu Beginsu?

O ar kada atėjo į galvą, kad Frodas yra 10-ia metų vyresnis už Boromirą ir 15 – už Faramirą?

O ar kada nors susimąstėte, koks yra Elrondo amžius? Jei ką – 6520 metų.

O ar būtumėt pagalvoję, kad Aragornui Žiedo Karo metu buvo 87-eri? O jis mirė, sulaukęs lygiai lygiai 210 metų?.. (Arwena – sulaukusi 2901-erių). Taip, Aragornas gimė ir mirė kovo 1-ąją, ir sprendžiant pagal tekstą Prieduose, mirė dar būdamas ne visiškai nusenęs. Matyt, galėjo pratempti dar vieną kitą dešimtį…

Visus šiuos skaičius smagu įsivaizduoti, su ironija prisimenant, kaip tai buvo “realizuota” filmuose. Bet įdomybių galima pasirankioti ir už filmų „ribų“. Pavyzdžiui:

Tarp Didžiojo Žiedo nukaldinimo iki jo sunaikinimo praėjo apie 1418 metų, iš kurių kažkur apie 478-erius jis buvo Golumo nuosavybė (tikslus metų skaičius nežinomas, nes nenurodoma tikslių nei nukaldinimo, nei Žiedo radimo datų).

Žiedo Brolija iš Rivendeilo išvyksta gruodžio 25–ąją. Per pačias mūsiškas Kalėdas, che che ;) Matyt, ne kokia diena žygiui pradėti, nes Brolija išyra vos po dviejų mėnesių (iš kurių vieną prasiilsi Loth-Loriene) o juk buvo kalbų, kad visas Saugotojų Devynetas trenksis į patį Mordorą.

Frodo kelionė iš viso užtrunka septynis mėnesius ir dvi dienas.

Grafystė yra įkuriama daugmaž praėjus metams nuo Didžiojo Žiedo nukalimo, tad jos „amžius“ – ~1417 metų. Tuo tarpu Gondoro karalystės amžius – 3139 metų. Tiesą sakant, įsivaizdavau, kad bus gerokai daugiau.

Tingiu toliau rašyti. Bet LotR fanams rekomenduoju pasiknisti Priedų Metraščiuose ir pasiskaičiuoti, vien savo malonumui :) Bent jau man tai tapo išties smagia pramoga, nes pasirodo, daugelio dalykų amžių ar trukmę, perskaitęs vien tekstą – tegul ir keliolika kartų – įsivaizdavau geroookai kitaip… O mačiusiems vien filmus tai išvis PRIVALOMA – tam, kad suvokti, ką iš šedevro gali padaryti Holivudas… ;)

Visi skaičiavimai atlikti naudojantis Prieduose pateiktais Metraščiais, ir darant prielaidą, kad jie nurodyti pagal Grafystės laiko skaičiavimo sistemą, kai kiekvienas mėnuo turi po 30 dienų. Naudotasi ta Priedų versija, kuri pateikta 2001-ųjų „Alma Litteros“ „Karaliaus Sugrįžimo“ leidime.

 
5 Comments

Posted by on 2009 vasario 14 in Skaityti

 

Tags: ,

5 responses to “LotR: kaip bėga laikas…

  1. rtfb

    2009 vasario 15 at 12:11

    Adi, kūl! Labai naudingas highlight’as.

    Tik aš nevisai suprantu tas sarkastiškas užuominas į filmus… Tau kažkas ten bado akis?

    -rtfb

     
  2. adis

    2009 vasario 15 at 12:19

    Būtent. Ar panašu, kad filmuose Frodui – 55-eri? Aragornui daugiau 40-ies neįmanoma duoti, o jis juk vyresnis už Theodeną. O juostose net Boromiras atrodo už Aragorną vyresnis…

    Filmuose vienintelis Bilbas atrodo „at the right age“ – „užstrigęs“ tuose savo metuose, kuriuose rado Žiedą.

    Nors po to, kai vietoj Glorfindelio prie Bruineno brastos Frodą išgelbėja Arwen, turbūt jau niekuo nebegalima stebėtis… :/

     
  3. B

    2009 vasario 15 at 23:15

    „Žiedo Brolija iš Rivendeilo išvyksta gruodžio 25–ąją. Per pačias mūsiškas Kalėdas, che che“

    Čia specialiai tokia data parinkta. Kad prisiminčiau dabar tiksliai, kas kaip ką… Esmė ta, kad iš Rivendelo iškeliauja per Kalėdas (Kristaus gimimą), o Žiedas sunaikinamas per Velykas (Kristaus prisikėlimą). Tom Shippey apie tai nemažai rašė knygoje „Tolkien – Author of the Century“.

     
  4. rtfb

    2009 vasario 16 at 3:31

    Dėl hobitų, aš jau antra para nerandu laiko pasitikslinti šaltiniuose, bet kažkur atminties užkaboriuose lyg ir yra užsilikusios info iš knygos, kad hobitui tai yra +-brandos amžius, skirtingai nuo mums įprasto 55=solidus.

    Aragornui daugiau 40 duoti ir nereikia, nes suprojektavus jo amžių į mūsų 80 metų life expectancy, gaunam 80 / (210/87) ~= 33 metai.

    -rtfb

     
  5. adis

    2009 vasario 16 at 9:14

    „Dėl hobitų, aš jau antra para nerandu laiko pasitikslinti šaltiniuose, bet kažkur atminties užkaboriuose lyg ir yra užsilikusios info iš knygos, kad hobitui tai yra +-brandos amžius“

    Būtent taip ir yra parašyta. Tik ar Elijah Woodas sukuria tau brandaus hobito įvaizdį? Filmavimo pradžioje jam dar nebuvo nė 20-ies.

    „Aragornui daugiau 40 duoti ir nereikia“
    Reikia. Ne mūsiškąjį ~90 (ech tas numenoriečių kraujas…), bet bent jau ~50. Dar FotR minimos sidabrinės gijos jo plaukuose.

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos