RSS

Pabusk, lietuvi!

21 Apr

Grammar Nazi ©OzelotStudios

Aš manau, mums reikia kuo daugiau visokių Valstybinių Komisijų – tai padės išlaikyti lietuviškumą, sustabdys emigraciją (tuo pačiu gal dar ir Kubilių pribaigs) ir Lietuvą vėl išplės, kad būtų ji kaip senobėj – nuo jūros iki jūros.

Pavyzdžiui, mums tikrai reikia Valstybinės Lietuvių Muzikos Komisijos! Nes tik pažiūrėkit, ką tie prakeikti anglosaksai iš mūsų sakralių sutartinių ir tyrų kanklių padarė – jaunimas iš pradžių kažkokias gitaras klausė (ir dar kokias gitaras – ne švelnias ir melodingas, o kažkokias gergždžiančias, psichiką akivaizdžiai žalojančias), dabar gi išvis kažkuo niekam nesuprantamu mėgaujasi – kažkuo, surėdytu iš matyt negriškų ritmų ir kompiuterinių, bedvasių garsų.
Anglų kalbą dainų žodžiuose ir muzikinių kolektyvų pavadinimuose1 taip pat reikėtų uždrausti.

Taip pat neišvengiamai reikia Valstybinės Lietuvių Literatūros Komisijos. Nes, atsiprašant, jau atsiranda tokių, katrie tyčiojasi iš šventų Lietuvai simbolių – va, važinėja Vilniuje vielabraukis, drįstantis reklamuoti knygą, kurioje ne tik kliedima apie kažkokį garinį Vilnių, bet ir godotinam gerb. prof. Jonui Basanavičiui tiesiog pasityčiojant baisūs akiniai pripaišyti, ir iš jo kažkoks antikrikščioniškas kerėtojas padarytas.

Kodėl niekas nerašo knygų apie paprastą kaimo žmogų, ežios gale ant akmenėlio rymantį ir apie amžiną klevelio lingavimą dūmojantį? (na gerai, rašo ir tokias, tik tokių kažkodėl niekas neperka, sukos).

Nors reikėtų kurti ne tik naujas, bet ir plėsti esamas struktūras, jų įgaliojimus.
Pavyzdžiui, VLKK reikėtų suteikti teisę klausytis piliečių pokalbių telefonu. Buvo toks žemas amerikiečių filmas, bet turintis vieną auksinį idėjos grūdą – ten visi gyveno tokioje bendruomenėje, kur jei nusikeikdavai, iškart baudą gaudavai – kvitukas tiesiai iš artimiausios sienos išlįsdavo.

Tai štai, reikėtų suteikti VLKK teisę klausytis piliečių pokalbių telefonu, ir išgirdus neteiktiną žodį – baudą išrašyti. Tiesiog trumpoji žinutė telefonan ateitų – „Laba diena, paskutinio pokalbio metu jūs panaudojote tris neteiktinus žodžius: tokį tai, tokį tai ir anokį. Bauda už šių žodžių vartojimą (po du litu už vieną blogžodį) įtraukta į Jūsų telefono sąskaitą. Ačiū, kad stengiatės saugoti mūsų kalbą, nuoširdžiai jūsų, VLKK“

Dar nepakenktų ir Valstybinė Lietuvių Moralės Komisija, Valstybinė Lietuvių Lietuviškumo Komisija ir Valstybinių Lietuvių Komisijų Valstybinė Komisija – čia tokia kontrolinė institucija, kuri bendrą lietuviškumo strategiją kurtų ir prižiūrėtų.

Pabusk, Lietuvi! Tėvynė pavojuje!

P.S. kas nesuprato – kontekstas čia.
P.P.S. perskaičius ankstesnę nuorodą, apėmė nykumos jausmas? Tada paskaitykite čia. Ačiū visiems neegzistuojantiems dievams, dar yra kalbininkų, išlaikiusių sveiką protą.

___________________________
1Na pavyzdžiui, kam rašyti Leon Somov & Jazzu, jei galima taip gražiai ir lietuviškai tyrai – Leonas Sumauskas su Jadze?

 
8 Comments

Posted by on 2013 balandžio 21 in Taaaip...

 

Tags: ,

8 responses to “Pabusk, lietuvi!

  1. Saulius

    2013 balandžio 21 at 13:25

    Visko reikia po truputį. Nes jei nebūtų bent kažkiek kontrolės, būtų kaip pas rusus: rašytų „lietuviškai” „pablik rileišinz” ir gerai būtų. Tobulų sistemų nebūna.

     
    • Adis

      2013 balandžio 21 at 14:20

      O aš čia pasitikiu sveika procesų savireguliacija. Netikiu, kad kompanija, pasirinkusi savo pavadinimu „Antanas Pablik Rileišinz“, ilgai ir sėkmingai gyvuotų :)

      Beje, čia įdomu – ar VLKK praleistų firmos pavadinimą „Dvagada“?
      Šiaip čia realus/istorinis Lietuvoje įregistruotos įmonės pavadinimas, keik žinau.

       
      • Saulius

        2013 balandžio 21 at 14:52

        Nu taigi sakau, kad reikia visko po truputį. Truputį kontrolės, truputį savireguliacijos. Beje, tie kalbinykai dauguma — visai normalūs žmonės. Su sąlyga, kad humanitarai gali būti normalūs (čia piktas bajeris). O Antano rileišionai dėl tų pačių kalbininkų ir negali gyvuoti, nes jų dėka yra šioks toks sąmoningumas visiems paugdytas.

        Dėl Dvagados nežinau, eisiu į žodyną pažiūrėt. Man ir Makveža juokingai skamba, bet tai ką jau čia…

         
  2. Martynas

    2013 balandžio 22 at 12:43

    Nejuokinga… Kalbą saugot ir branginti reikia. O ne terioti. VLKK apie tai laiku primena.

     
    • Adis

      2013 balandžio 22 at 15:18

      BET KODĖL TIK KALBĄ???

      Kodėl nuo žudikiškos kitų šalių įtakos nereikia saugoti muzikos, literatūros, kino, fotografijos ir kito tautinio palikimo???

       
      • Saulius

        2013 balandžio 22 at 17:32

        Taigi čia tavo nupasakota savireguliacija :-) Pasaugojai kalbą — visa kita saugosi savaime :-D

         
        • Adis

          2013 balandžio 22 at 17:38

          Pala pala… ašai – nuoseklus anarchistas iki barzdos pašaknų – arba saugom viską, arba nieko.

          Be jokių išimčių.

           
  3. Skirmantas

    2013 balandžio 22 at 23:45

    Nepamirškime ir jėgos būrių. Juose lakstytų patriotiškai nusiteikęs jaunimas ir žmones, ignoruojančius virtualius perspėjimus, perspėtų fiziniais.

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos