RSS

Nelietuviška Lietuva

25 Mar

Nelietuviška Lietuva ©INNA

Ne, nesu rasistas. Esu visiškai abejingas negrams*, kaip ir daugumai man nepažįstamų žmonių, absoliučiai nepriklausomai nuo lyties, odos spalvos ar seksualinės orientacijos. Kaip ir esu abejingas sportui – mano stichija kita.

Bet jau darosi juokinga. Kažkada netyčia, laukdamas, kol užsikraus DVD, įsijungiau krepšinio varžybas per TV. Žaidė Žalgiris su berods kažkuria Izraelio komanda. Žiūrėjau gal tris minutes, per visą tą laiką aikštelėje nepastebėjau nė vieno… ne juodaodžio. Yra tas anekdotas apie žydą negrą kairiarankį, na bet… Žalgiris???

Iš tiesų – kaip ir Lietuvą atstovaujanti labiausiai Lietuvą reprezentuojančios sporto šakos komanda, o joje – juodaodžiai?.. OK, odos spalva – kaip sakiau, dzin, bet… kurie iš tų žaidžiančių juodaodžių galėtų vadintis lietuviais?

Ne, turbūt niekada nesuprasiu tų legionierių sistemos. Kaip ir Eurovizijos atveju, kai šveicarus astovauja estai, estus – mulatai ir pan. Kokia tada prasmė vadinti tai nacionaliniu konkursu/žaidimu, jei visame tame dalyvauja veikėjai, kurių ryšys su šalimi tėra kontraktas?

Nežinau, galite mane vadinti senamadišku nacionalistu su rasistinėmis pažiūromis, bet mano naiviu įsitikinimu, jei jau kažkas šalį atstovauja tarptautiniu mastu, atstovus turi sudaryti tos šalies piliečiai. Taip, Lietuvos atveju tai gali būti ir negrai. Bet tik jei jie ir deklaruoja ir jaučiasi esantys lietuviais. Kitaip kokia tada prasmė lipinti etiketę „{bet kurios šalies pavadinimas kilmininko linskiu} komanda/atstovai“?

Taip, pirmas kontargumentas – jie labai gerai žaidžia, dauguma – geriau už lietuvius, jų tokia fiziologija. Neįmanoma nesutikti. Beje, ir ne vien sporte taip. Muzikoje, ypač ritminėje srityje negrai akivaizdžiai pirmauja. Bet tai tada kodėl, dalyvaudami kokioje nors tarptautinėje parodoje, pvz. Expo 2008 pristatome savo pačių projektą – „lietaus šalį„, o ne siunčiame Paolo Di Trapani* ir jo Di luce in luce. Gi ir kainuotų keliskart pigiau, o efektas – manau, panašus.

Reziumė. Ne, aš ne už šūkį „Lietuva – Lietuviams!„. Mano supratimu, Lietuva yra visiems, kuriems ji kažką reiškia (ne vien gerąja prasme. Priešu kartais būti irgi nėrai blogai. Svarbiausia, kad visgi esi). Bet Lietuvą pasauliui turėtų pristatyti lietuviai – ne vien Lietuvą atstovaujantys žmonės. Kitaip – kokia, atsiprašant, prasmė? Bus kaip ten per kurį Europos kašio čempionatą – aikštelėje laksto vieni juodukai, o nežinantiems komandos marškinėlių spalvų, taip ir tenka spėlioti, kurie ten „rusai“, o kurie – „prancūzai“…

Pataisykit, jei klystu.

_________
* Nuo pat gimimo taip juos vadinau, be jokių blogų kėslų. Kaip dabar, sakysite, reikėtų vadinti žymiąją Agatos Kristi novelę „Dešimt mažų negriukų“ ? „Dešimt mažų juodaodžiukų„? Nejuokinkit. Ir kur rasių lygybė, kai „what’s up, nigga?„, juodaodžio adresuotas baltajam yra kone pagarbos ženklas, kaip ir priėmimas į savo tarpą, o atvirkštinis variantas – rasisitnis įžeidimas?..

** Taip, pats žinau, kad jis ne negras. Bet stiprus konkurentas antrojo Lietuvos pasididžiavimo – lazerizmo – atveju.

 
6 Comments

Posted by on 2008 kovo 25 in Taaaip...

 

Tags:

6 responses to “Nelietuviška Lietuva

  1. Mantas

    2008 kovo 25 at 23:41

    Man tai rusai juokingiausi. Pamatė, kad su krepšiniu jiem kuo toliau, tuo blogiau, tai pradėjo štampuot juodaodžius savo piliečiais :)
    Turėjo vieną, bet jei neklystu ir antrą tuoj turės :) Per daug nesidomėjau.

     
  2. Chemiker

    2008 kovo 26 at 1:25

    O tai kas sakė, kad Žalgiris ar LRytas atstovauja Lietuvą? Krepšinyje Lietuvą atstovauja Lietuvos krepšinio rinktinė, o klubinės komandos yra pačios už save. Man šiaip labai juokinga, kai esant tavo pavaizduotai situacijai Žalgirio ar LRyto sirgaliai garsiai žviegia „Lietuva Lietuva“ :-)

    Beje, kažkada Kazlas kažkokioje kvailoje laidoje numetė analogišką bajerį apie žymius Lietuvos popso muzikantus. Jis ten vardino pavardes, tipo Mamontovas, Chošnau ir pan., o tada pasakė: „o dabar grupė, kuriai išėjus į sceną, visa publika skanduos „Lietuva! Lietuva!“ tai grupė Bavarija.“

    Nu va, kokį ilgą komentarą suskėliau :-)

     
  3. rtfb

    2008 kovo 26 at 8:35

    Adi, tikrai. Žalgiris ir Rytas atstovauja klubus, jų _finansinius_ interesus. Netgi ne sportinius, čia antrinis dalykas. Dėl to ir nebestebiu klubinio krepšinio.

    Kas liečia mis-asociacijas, tai čia galėjo užsilikti įspūdis nuo perestroikos, kai esant ribojamoms saviraiškos galimybėms, tautos atstovavimas buvo daromas iš visko, iš ko tik sugebėdavo.

    -rtfb

     
  4. vienastoks

    2008 kovo 26 at 9:19

    Christie apysaka vadinasi Ten Little Indians.

     
  5. adis

    2008 kovo 26 at 9:48

    Na, vikipedija pateikia ir alternatyvų variantą. Kurį kažkodėl ir atsimenu iš vaikystės.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie#List_of_works

     
  6. kobe8

    2008 kovo 26 at 16:14

    Na paprastai esu tik skaitytojas, bet šį kart, kadangi kalbama apie mano megstamiausia sporto šaka, įkišiu savo snapa čia ir aš :)

    Visų pirma,Žalgiryje žaidžia tik 3 juodaodžiai, kad aiksteleje nebuvo nei vieno balto nerealu :)

    Antra, manau kad klubas visų pirma garsina savo paties varda, antra miesto, o tik trečia šalies.

    Trečia, kad ir kiek būtų gaila, manau Lietuvele priauginti žaideju kad užtektu ir turtingiesiems Europos klubams ir sau nepajėgi, tad bet kokiu atveju tenka imti legionierius. Aišku labai gaila kad dažnai pagrindą komandų sudaro užsieniečiai, bet kas domisi krepšiniu supranta kad kartais kitaip kažko pasiekti neįmanoma.

    to Mantas
    Taip rusai turės 2tra juoduką, bet visvien taisykles neleidžia žaisti dviem natūralizuotiem žaidejam, tai bet kokiu atveju rinktinėje jų daugiau nei vienas tikrai nebus.

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos