RSS

Sartai yra gerai

28 Feb


Sartai yra gerai
Canon Powershot S5 IS

Dusetose lankausi turbūt nuo 2001-ųjų. Kasmet. Esu buvęs visais metų laikais, bet gėda prisipažinti, į pačias Sartų varžybas išsiruošiau tik šiemet.

Nors jei atvirai, nemanau, kad būčiau ką labai praradęs tokiu nesilankymu – nebent „tikrąsias“ varžybas, t.y. kai jos dar vykdavo ant ežero ledo, o ne hipodrome.

Šiemet su Dievu pataikėme į jubiliejines – 105-ąsias dokumentuotas arba 215-ąsias pagal niekur neužfiksuotą legendą. Ar bent jau taip marmaliavo varžybų komentatorius.

Bet apie viską iš daugmaž pradžių.

Turbūt įsimintiniausia viso savaitgalio dalis – pora paskutinių kilometrų iki sodybos, vos atvykus. Vilnių palikome penktadienį, apie 6-7 val., kada buvome Dusetose – netikrinau, bet turbūt tradiciškai, po poros valandų. Beje, jau baigti tie amžinieji kelio taisymo darbai tarp Utenos ir Dusetų! Yay!

Privažiuoti iki sodybos turbūt vargiai būtų sugebėjęs net ir traktorius. Mašina paliekama pas pažįstamą dar miestelyje ir prasideda klampakojis per pusnynus. Naktį. Laukais. Be jokių šviesos šaltinių. Per pusmetrines pusnis, iš dangaus krentant labiau ŠLAP, negu dribai. Trys žingsniai sniego pluta, smengi pusmetrį gilyn, vėl du žingsniai sniego pluta, vėl iki pat žemės…

Ant nugaros – turistinė 65 litrų kuprinė, kurios didžiąją dalį sudaro maistas ir skystosios duonos atsargos savaitgaliui 2-3 žmonėms. Specialiai nesvėriau, bet taip primetus, kažkur apie 30+ kg, manau. Rankose – dar papildomi du nešuliai. Summa summarum – ~150kg Adis brutto, bet sniego pluta pakankamai dažnai išlaikydavo…

Visgi klampoti naktį per sniego pusnis, orientyrą primetus ant nuomonės, aplytais ir apiprakaituotais akiniais – nepamirštamas įspūdis. Sunkiausia kelionės dalis – paskutiniai keli šimtai metrų, kur reikia ropoti į kalvą, o sniego pusnys – dar gilesnės.

JĖGA!

Kas įdomiausia, ryte iš sodybos judant tuo pačiu maršrutu atgal į miestelį, maršrutas prasiėjo kokius tris kartus lengviau :) Beje, ryte galima buvo prisižiūrėti tikrai neblogų vaizdų:


Neužšąlantis
Canon Powershot S5 IS


Windows Wallpaper, Winter Edition
Canon Powershot S5 IS


What You See Is Not Always What You Get (dar kartą…)
Canon Powershot S5 IS


Mėnulyje
Canon Powershot S5 IS


Aikštelė
Canon Powershot S5 IS

Man tikrai patiko, kaip Dusetose buvo įrengtos automobilių aikštelės. Tiesiog traktoriumi prastumdyti plotai laukuose prie kelio. Po hektariuką, po pusę, dar visaip.
Vasarą – pievos, žiemą – aikštelės. Paprasta.

Beje, ne kartą girdėjau, o ir reportažų pakankamai mačiau, kad žmonių Dusetose per Sartų varžybas būna DAUG. Pasirodo, ne iš piršto laužta. Ir ne montažas. Aikštelių priskaičiavau gal keturias, per pietus 3/4 vietų jose buvo užpildyta, bet girdėjau dusetiškius burbant, kad žmonių šiemet mažokai…

Tegaliu dar kartą pasidžiaugti, kad nebuvau varžybose anksčiau :D


Šaukštų valdovas
Canon EOS 300V ED 28-90mm 1:4-5.6 II
Kodak ISO 400


Saviveiklininkai, ar kaip ten
Canon Powershot S5 IS


Robin, the Unhooded Man
Canon Powershot S5 IS


Uždarbis
Canon eos 300V EF 28-90mm 1:4-5.6 II
Kodak ISO 400

Neišvengiamai – visi tautiniai mugės atributai, pradedant mediniais šaukštais ir baigiant indėnais iš Kaukazo. Ne, nesakau, kad šitas – būtent iš Kaukazo, bet muziką grojo identišką aniems… Kaip tai kokiems? Ką, nepasakojau? OK, kitą kartą…

Bet kuriuo atveju, indėnai yra gerai, net jei jie ir iš Jerevano ;)

O tiems lankininkams/arbaletininkams iš strele.lt – pagarba. Galėtų dažniau taip per muges prasinešti. Ir pažiūrėti įdomu, ir turbūt pašaudyti.


Vieta pasimetusiems
Canon Powershot S5 IS

Dar viena puiki masinių renginių idėja. „Alio, tu kur? Nu aš vietoje pasimetusiems… Kuuuur?.. Nu, prie tokio stulpo. A, matau. Lauk, atvarau!“ Taip, vienos dialogo, vykusio telefonu, pusės negalėjau girdėti, bet… nu gera stulpo idėja, ką ne?


Publika
Canon Powershot S5 IS

Per garsiakalbius skelbė berods šito (kaip ir visų kitų žirgų, aišku) vardą. Gerai nesigirdėjo, bet skambėjo tikrai panašiai į King of Weed. O įvertinus ilgus hipiškus gaurus ir paraudonavusias akis… ;)


King of Weed
Canon Powershot S5 IS

L E N K T Y N Ė S


Startas!
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės II
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės III
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės IV
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės V
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės VI
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės VII
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės VIII
Canon Powershot S5 IS


Lenktynės IX
Canon EOS 300V EF 28-90mm 1:4-5.6 II
Kodak ISO 400

Įspūdžiai iš pačių varžybų – sunkiausia. Galiu tvirtai pasakyti, kad patiko, ir kad dar tikrai grįšiu, bet visų pirma norisi paburbėti.

Žmonių daug. Surasti laisvą vietą prie barjero, skiriančio hipodromo trasą nuo žiūrovams skirtos zonos – na, ne kritiška, bet kiek įkyriai sudėtinga, jei visgi nori vaidinti ne naglą gezą, o minimaliai civilizuotą padarą. Be to, norint pasiekti vietas žiūrovams, tenka permaknoti visai neblogą purvyną, tad labai dažnai iki Čižo ar kitų karšto (ar ir šalto) alaus tiekėjų dažnai neprilakstysi.

Žirgai bėgimo metu pro bet kurią išsirinktą vietą žiūrovų zonoje prabėga maksimum du kartus, priklausomai nuo trasos ilgo. Dažniausiai – vieną. Laimei, bėgimų bent jau šiemet buvo devyni, tai galimybių fotografuoti daugiau nei užteko. Bet iš kitos pusės – pusę minutės fotografuoji lenktynes, penkiolika minučių lauki arba žiūri į ristūnų apšilimą…

Kas, aišku, irgi nėra labai blogai. Įspūdis toks, kad pasaguotieji sugeba geriau pozuoti nei jų vadeliotojai :)


Apšilimas
Canon Powershot S5 IS


Apšilimas II
Canon Powershot S5 IS


Quadro – Duo
Canon Powershot S5 IS

Beje, publika buvo marga ir įdomi. Iš arčiausiai buvusių labiausiai užstrigo šis jaunuolis ir dar tokia mergička su veltine kepure, kuri kol kas dar neišryškinta (aš apie juostą, ne asmenybę)


Publika II
Canon Powershot S5 IS

Atžiūrėjome/atfotografavome pirmus penkis bėgimus, t.y. daugmaž pusantros valandos. Per tiek laiko išlaikius sėdimąją ant metalinio bajero ir mindant apledėjusias sniego krūvas pradėjo darytis vėsoka, tad palikome laimėtoją išsirinkti patiems ir grįžome į tūso zoną.

O čia buvo neliūdna :)


Broliai šaunoliai
Canon Powershot S5 IS


12 m aukštis
Canon Powershot S5 IS


Iš 12 m aukščio
Canon Powershot S5 IS


Iš 12 m aukščio II
Canon Powershot S5 IS

Už šituos keltuvus, nemokamai kėlusius visus norinčiuosius į 12 m aukštį – nuoširdi pagarba DNB Nordui. (Už tai negaila ir nuorodą įdėti ;). Ir dar už karštą arbatą, laukiant eilėje – ačiū! Kadrų iš keltuvų bus ir daugiau, juostelės dar neišryškinots.


Žiemos mugė
Canon Powershot S5 IS

Renginyje žmonių, kaip jau minėjau, netrūko. Užkandžių, gėrimų – taip pat. Oras šiaip jau buvo žiemiškai geras, bet į pabaigą vėl pradėjo šlapiai snigti. Tad pasisveikinę su Čižaitėmis ir susiveikę garuojančio alaus, patraukėme namo.


Ilgas kelias namo
Canon Powershot S5 IS

Tiesa, dar reikėjo iš mašinos į sodybą parvilkti šiokį tokį krovinį, tad Naz tėtis pasiūlė pasiimti roges. Pasiūlymas buvo superinis – linksma (ir patogu) buvo tiek mums, tiek aplinkiniams, kurie matyt užskaitė mus kaip dar vieną renginio atrakciją. Tiesa, pavėžinti niekas neprašė, bet fotografavo gana intensyviai :D

Viską apibendrinant, tikra žiema Dusetose – ne itin konfortabili, bet tikrai graži. Ir kai palygini vėjo kauksmus naktį su tokiais va pacifistiškais vaizdeliais dieną… Na, gaunasi pilnas gamtos spektras :D


Kur vasaromis džiūsta ranškluosčiai, akiniai ir muilas
Canon EOS 300V EF 28-90mm 1:4-5.6 II
Kodak ISO 400


Žieminė sodyba
Canon Powershot S5 IS


Snow Globe
Lomo Fisheye
Fuji ISO 400


Snow Globe II
Lomo Fisheye
Fuji ISO 400

Dar dvi juostelės laukia išryškinimo, tad…

<To be continued!>

 
3 Comments

Posted by on 2011 vasario 28 in Fotografuoti

 

3 responses to “Sartai yra gerai

  1. Aihara

    2011 vasario 28 at 23:46

    Juostinis fotikas!!! Kaip pavyksta pagauti tokius veiksmo kadrus? Juk vis tiek užtrunka susireguliuoti atstumą, ryškumą… Ar technika ant tiek patobulėjus, kad galima fotkint vos ne kaip su muiline?

    Graži žiema Lietuvoj :)

     
  2. Ryy

    2011 kovo 1 at 10:50

    Taaaip, žiemą (kaip ir rudenį) vėlai vakare keliaut į Kaimą, kai pučia vėjai su priedais (sniegais ir lietumis) taip pasakiškai gražu (aišku, tai supranti tik tada, kai šitai būna praeity).
    Gražūs Sartai, puikios nuotraukos. Bent taip šią žiemą galėjau pabuvot.

     
  3. adis

    2011 kovo 1 at 12:43

    Aihara> šiuolaikiniai veidrodiniai juostinukai niekuo nesiskiria nuo šiuolaikinių veidrodinių skaitmeninių. Tik kad negali ISO keist ir nereikia WB rūpintis ;) O šiaip yra net ir režimai visi tradiciniai pradedantiesiems – „peizažas“, „portretas“, „sportas“.

    Čia fotkinta rankiniu režimu, ir reguliuot nelabai buvo ką – apšvietimas visą dieną toks pats buvo, tai kartą nusistatei ir ramu. Tiesa, pačius žirgų bėgimus šaudžiau su autofocusu.

    Ryy> pabandykit suspėti, kol sniegas dar nenutirpo. Tiek sniego ten dar nesu matęs :D

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos